Ανακοίνωση  Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κινήματος Αλλαγής για την κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης στη Μανωλάδα

Το 2013, μια ημέρα μετά τη βάρβαρη-ρατσιστική, δολοφονική επίθεση στους εργάτες γης της Μανωλάδας η, τότε εκπρόσωπος Tύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την χορήγηση άδειας διαμονής στα θύματα όπως προέβλεπε η ισχύουσα νομοθεσία. Δυο ημέρες μετά την επίθεση το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη βούληση του για προστασία των θυμάτων με άδειες διαμονής οι οποίες χορηγήθηκαν αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.

Η απόφαση αυτή συνέβαλε τα μέγιστα στην έρευνα για την υπόθεση που -μετά γνωστές παλινδρομήσεις- κατέληξε στη δικαίωση των μεταναστών εργατών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα στάλθηκε μήνυμα προστασίας των εργατών γης και δημιουργήθηκαν ελπίδες για την αλλαγή των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους που, δυστυχώς, δεν έχουν δικαιωθεί μέχρι σήμερα.

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταπολεμά τα φαινόμενα «δια της συγκαλύψεως».

Τον Απρίλιο του 2016 ισχυρίστηκε ότι έλυσε το πρόβλημα με την περιβόητη τροπολογία για τη νομιμοποίηση της εργασίας εποχικών εργατών. Στην πράξη έκανε πιο ευάλωτους τους εργαζόμενους ενώ έδωσε εξουσίες για την αδειοδότηση τους σε αγρότες που ποτέ δεν ζήτησαν και δεν επιθυμούσαν ενώ δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν.

Τον Ιούλιο του 2017 η κυβέρνηση «πιάστηκε στα πράσα» να ζητά την επανεξέταση της “υπόθεσης Μανωλάδας” από το ΕΔΑΔ μετά την καταδίκη της χώρας. Η ανάκληση του αιτήματος προς το ΕΔΑΔ έσωσε την αξιοπρέπεια της χώρας αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον αγροτικό χώρο.

Στο συζητούμενο, αυτές τις ημέρες, στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία δεν υπάρχει ούτε μία νύξη για την εργασία στον αγροτικό χώρο.  Η δική μας πρόταση είναι η οργανωμένη νομιμοποίηση εργατών γης για να τελειώσουν οι παθογένειες που λειτουργούν σε βάρος των μεταναστών αλλά και των ίδιων των αγροτών.

Τον προηγούμενο μήνα η πυρκαγιά – εμπρησμός (σύμφωνα με την ανάληψη ευθύνης από τη νεοναζιστική οργάνωση «Κρυπτεία» πριν 15 ημέρες) ανέδειξε την πραγματικότητα που επιμελώς κρύβει η Κυβέρνηση. Μαθαίνουμε όμως ότι η ανάληψη ευθύνης από την «Κρυπτεία» για τον εμπρησμό, χωρίς καμία περαιτέρω έρευνα, δεν θεωρείται αξιόπιστη από τις αρμόδιες Αρχές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τρομοκρατική, εγκληματική οργάνωση αθωώνεται προκαταβολικά!

Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την συγκάλυψη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ηθική υποχρέωση να ζητήσει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,  σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να προστατέψει τα θύματα της υπό έρευνα υπόθεσης με τη χορήγηση άδειας διαμονής του άρθρου 19Α του Κώδικα Μετανάστευσης σε όσους δεν έχουν τακτοποιημένα τα θέματα διαμονής τους.