Εισαγωγικη ομιλία στην εκδήλωση της επιτροπής “Πολιτικές για η Νέα Γενιά” της Δημοκρατικής Συνπαράταξης. 

Φίλες και φίλοι,

ΣΗΜΕΡΑ, Παίρνουμε  το λόγο, για να συνθέσουμε το όραμα μας για την Ελλάδα που Αγαπάμε,στην Ευρώπη που θέλουμε. ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ. 

Κάθε νέα Γενιά, είναι ένας νέος κόσμος. 

Ένας νέος κόσμος σε οράματα, σε προσδοκίες, σε γνώση, σε εμπειρίες , σε δυνατότητες, σε ιδέες.

Η καρδιά της επομενης μερας χτυπάει σήμερα εδώ. 

Η ελπίδα γεννιέται. 

Η δική μας γενιά, είναι ένας νέος γενναίος κόσμος. 

Γιατί μένει εδώ, στην Ελλάδα. Γιατί αγωνίζεται στο εξωτερικό. 

Γιατί θέλει να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον. 

Είναι ο φορέας της Ανατροπής και της Αλλαγής. 

Είναι ο θεμέλιος λίθος της νέας Ελλάδας. 

Μπορεί η πραγματικότητα, οι γνώσεις και οι εμπειρίες, να μας διαφοροποιούν από τις Γενιές που προηγήθηκαν. Η αγωνία όμως και ο Αγώνας να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από μία καταστροφή, είναι αυτό που μας ενώνει με τις γενιές που προηγήθηκαν. Οπως οι γενιες των παππούδων μας & των γονιών μας,  μετά την μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο, την Χούντα. 

Εξάλλου έτσι ήταν πάντα η ιστορία αυτού του τόπου. 

Η εναλλαγή κακών και καλών στιγμών. 

Έτσι ειναι η ιστορία κάθε ανθρώπου. Και μπορεί να λένε οτι ο χρόνος γιατρεύει τα παντα, υπάρχουν στιγμές όμως που πρέπει εμείς  οι ίδιοι να γιατρεύουμε οτι μας πληγώνει. Να αλλάζουμε οτι μας μιζέριάζει. 

Μετά από εφτά χρόνια κρίσης ,διχασμών, παράλογών πολιτικών, αναξιοπιστίας, φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, αμφισβήτησης της Δημοκρατίας και των θεσμών της, όπου τιποτα δεν φαντάζει δεδομένο, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Σε αντίθεση με οτι συνήθισαν να λένε τα τελευταία χρόνια διάφοροι, η χώρα δε χρειάζεται νέους διχασμούς ανάμεσα σε δήθεν παλιούς και δήθεν νέους, ανάμεσα σε δήθεν αριστερούς και δήθεν δεξιούς, ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες. 

Δεν υπάρχουν μαγικες λύσεις, δεν αποδίδουν τα μεγάλα λόγια, δεν χτίζονται κάστρα σε μια μέρα. Μόνο γκρεμίζονται. 

Αυτό που χρειαζόμαστε ειναι σχέδιο, συμμετοχή, συνέπεια. 

Έχει έρθει η ώρα να διαμορφώσουμε ενα εθνικό σχέδιο που δίνει ευκαιρίες στους πολλούς. Ευκαιρίες να μορφωθούμε, να δουλέψουμε, να πληροφορηθούμε, να ερωτευτούμε, να διασκεδάσουμε, να ταξιδέψουμε, να κάνουμε οικογένειες. 

Ενα εθνικό σχέδιο που στηρίζεται στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, στην Δικαιοσύνη, 

στην δημιουργία θέσεων εργασίας,  στην αξιολόγηση και την αξιοκρατία, στην πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, στην αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, στην στήριξη των μη προνομιούχων, στην ανάδειξη των παραδειγμάτων που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. 

Χρειαζόμαστε συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική: με φρέσκα πρόσωπα και φρέσκο λόγο. Η πολιτικΗ ειναι η δύναμη του πολίτη να αλλάξει τα πράγματα. Και αν οι κάποιοι πολιτικΟΙ τα χάλασαν στη διαδρομή, δεν θα καταστρέψουν και τον προορισμό. Καθένας και καθεμία απο εσάς έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα: (επιτάφιος Περικλή) 

Χρειαζόμαστε συνέπεια: λίγα ειναι τα όμορφα στη ζωή που κατακτώνται εύκολα, και συνήθως κρατάνε ελάχιστα . 

Όσοι σπατάλησαν το κεκτημένο της μεταπολίτευσης θα κριθούν πολύ αυστηρά. Σήμερα όμως δεν έχουμε το περιθώριο μόνο για αναφορές στο παρελθόν: 

Το παρόν και το μέλλον φαντάζουν γεμάτα προκλήσεις.: Ειναι η δικιά μας συνέπεια και επιμονή στην δύναμη των ιδεών, που θα κρίνει το μέλλον. 

Ζητήστε απο τον διπλανό σας να σας εμπιστευτεί, για να κάνετε μαζι βήματα μπροστά. Οχι για να τον αδειάσετε, μόλις η δουλειά γίνει. Θελουμε μια νέα συλλογικότητα. 

Τιποτα δεν θελουμε να μας χαριστεί. Θελουμε να κερδίσουμε με την αξία μας. 

Τιποτα δεν θελουμε να ξεχαστεί. Είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων και των λόγων μας. 

Δεν αναπολούμε  το παρελθόν γιατί είμαστε παιδιά της κρίσης. Ονειρευόμαστε το μέλλον, γιατί θελουμε να την αφήσουμε πίσω μας. 

Η  πολιτική ειναι το μέσο επίλυσης προβλημάτων και όχι μία διαδικασία διαπίστωσης τους. 

Η πολιτική ειναι ο χώρος ανάδειξης ιδεών, αξιών και αρχών,και όχι το πεδίο τυφλών αντιπαραθέσεων, εμμονών, ματαιοδοξίας. 

Γιατί Πολιτική ειναι η τέχνη του ευτυχισμένου συνάνθρωπού μας , και όχι η τεχνική κατάληψης της εξουσίας. και όσο οραματικό και αν αυτο ακούγεται , τόσο αναγκαίο ειναι να ανακαλύψουμε ενα νέο όραμα για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. 

Και σ αυτο το όραμα πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η νέα γενιά του σημερα, η πιο προσοντουχα γενιά που αναδείξε ποτέ η χώρα και… ειναι πολύ μεγάλη χαρά που μιλάω σε πολλούς απο αυτούς και θα μας μιλήσουν πολλοί απο αυτούς. 

Όλοι μαζί μπορούμε και καλύτερα και περισσότερα. 

Σας ευχαριστώ.