ΑΡΘΡΟ

ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

 

Στην πρόσφατη έρευνα της ΔιαΝΕΟσις προέκυψαν τρία δεδομένα που συμπυκνώνουν την οικονομική κρίση, την κοινωνική περιθωριοποίηση και την απαισιοδοξία της νέας γενιάς της πατρίδας μας.

Ένας στους τέσσερεις νέους ως 35 ετών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με πρώτη πηγή εισοδήματος τα χρήματα των συγγενών τους, ενώ τρεις στους τέσσερεις θα έφευγαν από την Ελλάδα, εφόσον είχαν την ευκαιρία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εύλογα η νέα γενιά γυρνά την πλάτη της στο μέλλον που κληρονομεί από τη γενιά της Μεταπολίτευσης, θεωρώντας ότι δεν έχει ρόλο στις εξελίξεις.

Απογοήτευση, οργή, αντίδραση συνθέτουν τα συναισθήματα μιας μεγάλης μερίδας των πρωταγωνιστών του αύριο της πατρίδας μας. Και όσο κι αν η συζήτηση για το λαϊκισμό και την ευθύνη του στην κρίση, έχει βάση, κανείς δεν μπορεί να ρίξει περισσότερη ευθύνη σε αυτούς που αναζητούν λύση, από αυτούς που οφείλουν να τη δώσουν. Οι πολιτικοί οφείλουν να αφουγκράζονται τους πολίτες, να μετράνε τα λόγια τους και να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους. Παράλληλα, όμως, καθίσταται σαφές πως η αποστροφή στην πολιτική ή ακόμη χειρότερα ή τυφλή στροφή στα άκρα και τη ρητορική του μίσους δεν αποτελεί λύση. Αυτό κατέδειξε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και τον κόσμο, όπου η ανάδειξη σειράς δήθεν αντισυστημικών κομμάτων και ηγετών δυσχέραναν τις οικονομικές συνθήκες, διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες και ενέτειναν το κλίμα απαισιοδοξίας.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει: Πώς θ αντιμετωπίσουμε, ως κοινωνικό σύνολο, τις ριζικές αλλαγές των σύγχρονων κοινωνιών, όπου κυριαρχεί η “ανασφάλεια του αποχαιρετισμού των παλαιών συντεταγμένων”, όπως εύστοχα περιγράφει ο Ξενοφών Κοντιάδης στο πρόσφατο βιβλίο του; Πώς τα μεγάλα θύματα της πολυετούς και πολυεπίπεδης κρίσης, όπως οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι παγίως υποαπασχολούμενοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι θα βρουν ξανά πραγματική προοπτική στην στάσιμη παγκόσμια οικονομία, με τα καθυστερημένα αντανακλαστικά;

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ και θα αλλάξει τον τρόπο που οι κοινωνίες εξελίσσονται, οι Δημοκρατίες λειτουργούν και οι οικονομίες αναπτύσσονται.

Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα θα αλλάξει ταχύτητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρωταγωνιστήσει στις διεθνείς εξελίξεις.

Μπροστά σε αυτήν την πρόκληση, οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας βρίσκονται σε φάση επαναπροσδιορισμού και οι ευρωεκλογές του 2019 φαντάζουν ως μια μεγάλη ευκαιρία για την χάραξη ενός νέου δρόμου.

Στην Ελλάδα, για όλους εμάς, που είδαμε 212.000 συμπολίτες μας κάθε γενιάς, να περιμένουν ώρες, στις ουρές, για να ψηφίσουν στις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας της Κεντροαριστεράς, η ευθύνη ανάδειξης μιας ρεαλιστικής, εναλλακτικής πρότασης απέναντι στο συντηρητικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ & ΝΔ είναι μεγάλη.

Απέναντι στην πολιτική των άκρων, της ανέξοδης διαμαρτυρίας, των fake news και του απομονωτισμού, έχουμε την εντολή και ακούμε την ανάγκη για να παρουσιάσουμε ένα νέο κοινωνικό συνασπισμό, που θα στηρίζεται στις ιδέες, τις σταθερές αξίες, τις ανανεωμένες και καινοτόμες προτάσεις της προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης και φυσικά, στην υλοποίηση τους.

Στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, διαμορφώνουμε την παραγωγική και αναπτυξιακή πρόταση, που θα θέσουμε στην κρίση των Ελλήνων πολιτών, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτή την πρόταση, ενσωματώνουμε οριζόντιες προβλέψεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της διαγενεακής δικαιοσύνης.

Κάθε πολιτική μας επιλογή, έχει ως στόχο την ενεργητική στήριξη της νέας γενιάς, με θεσμικές μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την διαφάνεια και την αξιοκρατία, την πρόσβαση στο ισχυρό κοινωνικό κράτος, την δημιουργία ευκαιριών για τους πολλούς, με τοπικές και περιφερειακές συνέργειες, ιδιωτικού, δημοσίου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Μπροστά στην ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού, εμείς θέλουμε να είμαστε η πρώτη δύναμη της νέας εποχής, με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή να δημιουργεί μια Ελλάδα αισιόδοξη και δυναμική.