Σημεία ομιλίας Γιάννη Κουτσούκου κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου

των προαπαιτούμενων στις Επιτροπές

• Πρόκειται για νομοσχέδιο βαριών δεσμεύσεων για τη χώρα, αυτό που ο κ.Τσακαλώτος χαρακτήρισε ως εύκολο

-αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα ως  το 2022 ύψους 3,5% του ΑΕΠ

– Τις περικοπές των συντάξεων κατά 3 δισ.

– Την αύξηση φόρων κατά 2 δισ.

– Και τη δέσμευση της Δημόσιας Περιουσίας

• Απέφευγε συστηματικά εδώ και 3 μήνες ο κ. Τσακαλώτος να απαντήσει στην Ερώτησή μας για τη δέσμευση της Δημόσιας Περιουσίας και έρχεται τώρα με  το Αρ. 109  να τροποποιήσει το  3ο Μνημόνιο προκειμένου να  υπογράψει  ο Πρόεδρος και ο Διευθύνον Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχής και Περιουσίας (Υπερταμείο) υποθήκη για οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου έως 25 δισ. Πρέπει να εξηγήσει η Κυβέρνηση ποιος είναι ο λόγος που υποχρεώθηκε σε μια τέτοια υποτελή ρύθμιση, την οποίαν ζητούσαν από εμάς οι δανειστές αλλά την αποτρέψαμε
  • Το Μεσοπρόθεσμο επεκτείνει για το 2022 και μεγεθύνει τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο στόχος του 3,5% καταλήγει σε 5,1% το 2022 δηλ. 11 δισ. για ένα χρόνο. Αθροιστικά τα πλεονάσματα 2016-2022 είναι 57,845 δισ. από τα οποία 18,317 δισ. τα Υπερπλεονάσματα. Αμφισβητούμε το στόχο του 3,5% γιατί καθηλώνει την οικονομία με φόρους- εισφορές- περικοπές. Σε μια οικονομία με φθίνοντες Ρυθμούς Ανάπτυξης για 2021& 2022 ( 2,1 και 1,8%) σύμφωνα με τις προβλέψεις και με αύξηση του ΑΕΠ 2016-2022 κατά 37,8 δισ. το ερώτημα είναι από πού θα βγουν αυτά τα υπερπλεονάσματα.
  • Όλες οι εκτιμήσεις και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου θεωρούν αισιόδοξους έως υπεραισιόδοξους τους στόχους για ανάπτυξη όταν η κατανάλωση (70% ΑΕΠ) κινείται από 1,2% έως 0,4 %
  • Οι επενδύσεις έχουν φθίνοντα ρυθμού μετά το 2019, από 12,1% σε 5,7%  και με χαμηλό όγκο
  • Οι μεγάλες επενδύσεις δεν έχουν προχωρήσει
  • Είμαστε πρωταθλητές σύμφωνα με το ΔΝΤ στη διάψευση των προσδοκιών για ανάπτυξη, σε απόεπένδυση (εκροή Κεφαλαίων) και στα Κόκκινα Δάνεια
  • Το χρέος αυξήθηκε στα 335 δισ. το 2018 από 317 το 2017, δηλαδή + 18 δισ.
  • Τα ληξιπρόθεσμα των Ιδιωτών προς το Δημόσιο αυξήθηκαν στα 130 δισ.
  • Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι 94 δισ.

• Οι περικοπές του 4ου Μνημονίου (Ν. 4472/2017) που συμπεριλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ 2018-2022:
  • Περικοπές συντάξεων και αύξηση εισφορών 3,060 δισ.
  • 1,003 δισ. από τον Ιδιωτικό Τομέα
  • 1,015 δισ. από το Δημόσιο
  • 212 εκατ. από τις Επικουρικές
  • 688 εκατ. από την αναβολή των αυξήσεων
  • 2,058 δισ. νέοι φόροι με μείωση αφορολόγητου (5800),αύξηση Φ.Π.Α. στα νησιά, και συνεχόμενη  υπεφορολόγηση με αύξηση  4,771 δισ. στα έσοδα μέχρι το 2022.

• Καταρρέει επομένως, το αφήγημα της καθαρής εξόδου παρά την προσπάθειά σας να το συντηρήσετε

-Η αύξηση του χρέους είναι ίση με το «μαξιλάρι», 16 δισ. το Ά τετράμηνο του 2018

-Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες από 2,459 δισ. το Γενάρη σε 2,617 δισ. τον Απρίλη

• Η συντήρηση του αφηγήματος της καθαρής εξόδου περνάει μέσα από τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, με σάρωμα των αποθεματικών όλου του Δημοσίου,  και τον ΟΔΔΗΧ διαχειριστή τους ώστε να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τις εκλογές. Δεν βγήκαμε τις Αγορές όχι μόνο για ότι συμβαίνει γύρω μας, αλλά γιατί δεν υπάρχει βεβαιότητα για ασφαλή έξοδο. Το «σάρωμα» των αποθεματικών επηρεάζει τη Ρευστότητα των Τραπεζών, στερεί τους Οργανισμούς του Δημοσίου από την άσκηση ενεργών  πολιτικών.
  • Μετατραπήκατε σε οπαδούς την σκληρής λιτότητας σωρεύοντας τεράστια υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε «αντίδωρα»
  • Ακόμα όμως και αυτά που λέτε ως θετικά είναι προβληματικά:
  • Δυσκολεύετε τη διαμεσολάβηση σε βάρος του ασθενέστερου μέρους (των εργαζομένων), αντί της επαναφοράς των ΣΣΕ για τον κατώτερο μισθό, όπως λέγατε.
  • Ο εξωδικαστικός συμβιβασμό βάλτωσε, ελάχιστες επιχειρήσεις εντάχθηκαν
  • Η ρύθμιση για την προστασία της Ά κατοικίας που εισάγει την εμπορική αντί την αντικειμενική αξία θα εξαιρέσει από την προστασία πολλούς δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
  • Ακόμα και εκεί που δήθεν προσπαθείτε για την ανάπτυξη, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν κάνετε παρά μια κακή αντιγραφή της πρότασής μας για αυξημένη έκπτωση της μισθολογικής δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα. Η ρύθμισή σας θα είναι αναποτελεσματική .
  • Μεταφέρετε στα φαρμακεία την εφαρμογή των μέτρων για το φάρμακο εσείς που μας καταγγείλατε όταν εφαρμόσαμε το rebate και το Clawvback
  • Κατά συνέπεια με βάση τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει δεν υφίσταται αφήγημα καθαρής εξόδου, η χώρα θα βαδίζει με συνεχή αδιέξοδα, γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε μετά τις εκλογές να προκύψει μια Κυβέρνηση που μπορεί πραγματικά να βγάλει τη χώρα από την κρίση, όπως είχε προτείνει η κα Γεννηματά.