ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ  ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ι. ΠΙΠΙΝΗ

 

1.Με αφορμή την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κάνατε λόγο για «εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης». Για ποιο λόγο πιστεύετε -ενώ έχουν σημειωθεί πάρα πολλές επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ- η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για να αποτραπούν;

Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια σύμφωνα με την αστυνομία. Ο κ. Τσίπρας αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, απομακρύνοντας τον Υπουργό του, κ. Τόσκα, μίλησε για προβοκατόρικη ενέργεια. Είναι ντροπή. Τι εννοεί δηλαδή, ό,τι κάποιοι, ποιοι άραγε, στήνουν τρομοκρατικές ενέργειες για να πλήξουν την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά; Στο τέλος θα μας πει πως τις επιθέσεις στα γραφεία μας τις κάνουμε μόνοι μας. Tο επικίνδυνο είναι πως για μια ακόμη φορά ,αντιμετωπίζουν μια επίθεση κατά της Δημοκρατίας, με απίστευτη επιπολαιότητα και με μοναδικό ενδιαφέρον την συγκάλυψη των ευθυνών και της ανικανότητας τους. Δεν μπορεί το θέμα της ασφάλειας των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, να υπακούει στις κομματικές τους σκοπιμότητες.

 

2. Επιμένετε να ζητάτε την παραίτηση του κ. Τόσκα;

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα μετά από πολλά περιστατικά τρομοκρατικών επιθέσεων και για την συνεχή κατάσταση ανομίας που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας. Οι  κουκουλοφόροι θέτουν σε κίνδυνο ζωές, καίνε και ρημάζουν κάθε εβδομάδα τις περιουσίες των πολιτών, χωρίς η κατάσταση αυτή να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Με την ανοχή της Κυβέρνησης υπάρχει άβατο στα Εξάρχεια.

Οι ευθύνες πλέον βαραίνουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό

 

3. Ποιος είναι τελικά ο στόχος αυτών των επιθέσεων;

Είναι πλήγματα κατά της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και η καταδίκη θα έπρεπε  να είναι ομόθυμη. Η τρομοκρατία έχει ανέκαθεν στο στόχαστρο τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι επιθέσεις στα κόμματα,  βασικό θεσμό της δημοκρατίας, αυτό το σκοπό υπηρετούν.

 

4.Σε δυο μέρες διεξάγονται οι εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ποιος είναι ο πήχης που έχετε θέσει για την συμμετοχή στην διαδικασία;

Δεν βάζουμε  πήχη, από τα μηνύματα που παίρνω είμαι βέβαιη ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Εμείς καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη και να πάρουν την υπόθεση του νέου πολιτικού φορέα στα χέρια τους. Να γίνουν συνιδρυτές της παράταξης και πρωταγωνιστές σε νίκες.

 

5. Αν χάσετε τις εκλογές, θα στηρίξετε τον νέο αρχηγό και θα συμμετέχετε στα ψηφοδέλτια του νέου φορέα;

Δίνω μια μάχη για να την κερδίσω με πίστη και αισιοδοξία.  Ο κύριος στόχος είναι να κερδίσει η παράταξη. Διεκδικώ την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα, επειδή πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο.  Τολμάμε για την παράταξη , επειδή τολμάμε για τη χώρα. Ζητώ καθαρή Εντολή για να προχωρήσουμε χωρίς κλυδωνισμούς, χωρίς παραλυτικές ισορροπίες, με αποφασιστικά βήματα.  Να συνεχίσουμε πιο δυνατά, όλοι μαζί την νικηφόρα πορεία.

 

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν το «φλερτ» με την ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση για κοινή πορεία των σοσιαλιστών με την Αριστερά. Στην Ελλάδα που θα καταλήξει αυτό το «φλερτ»;

Ο κ. Τσίπρας είναι και θα παραμείνει παρατηρητής στην οικογένεια των Σοσιαλιστών. Βαδίζει χέρι-χέρι με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Είναι η άλλη όψη της συντήρησης.

Εμείς είμαστε ένα προοδευτικό πολιτικό κίνημα με ιστορία και προσφορά στον τόπο τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό που εκφράζει σήμερα η δήθεν αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση. Έχουμε καθορίσει τις διαφορές μας και τα όριά μας και από δεξιά και από αριστερά. Έχουμε αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική.

 

7. Στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα έχει απεκδυθεί πλήρως τον μανδύα του ριζοσπαστικού, αντισυστημικού κόμματος και θα εμφανιστεί ως η νέα δύναμη της κεντροαριστεράς. Πως θα το αντιμετωπίσετε αυτό;

Οι πολιτικές αυτ-απάτες του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου έχουν πλέον αποκαλυφθεί. Ο δήθεν αριστερός και αντιδεξιός ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει το αγαπημένο παιδί των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, αυτών που κατηγορούσε πως «πίνουν το αίμα» του λαού. Υποτάχτηκε άνευ όρων. Εφαρμόζει ουσιαστικά αντιλαϊκό πρόγραμμα. Φτωχοποιεί όλους, εξοντώνει τη μεσαία τάξη που είναι στήριγμα της οικονομίας. Η κατάσταση στη χώρα είναι σήμερα χειρότερη από ποτέ. Δεν πρόκειται όμως να κοροϊδέψει κανέναν. Οι  δημοκρατικοί πολίτες που παρασύρθηκαν βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται με τον χειρότερο τρόπο.  Αρχίζουν να  επιστρέφουν στο φυσικό τους πολιτικό χώρο, στην κεντροαριστερά.

 

8.Έγινε μεγάλη συζήτηση για το θέμα της ένωσης ή μη των κοινοβουλευτικών ομάδων και δεχθήκατε επικρίσεις. Πως είναι δυνατόν να προχωρήσει η ενοποίηση και η δημιουργία του νέου φορέα με αυτόν το τρόπο;

Με την εκλογή του αρχηγού, δημιουργείται ταυτόχρονα  και η βάση του νέου φορέα. Με το Συνέδριο που θα ακολουθήσει, ο νέος πολιτικός φορέας θα αποκτήσει πλήρη οργανωτική δομή. Προχωράμε με σταθερά και συνετά βήματα, όχι με άλματα στο κενό. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν,  με συντονισμό και κοινή κοινοβουλευτική δράση υπό τον επικεφαλής που θα εκλεγεί, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μετά τις εκλογές θα δημιουργηθεί η ενιαία κοινοβουλευτική  ομάδα. Με αυτό τον τρόπο ανταποκρινόμαστε στην εντολή των πολιτών του 2015, τηρούμε την κοινοβουλευτική τάξη  και αξιοποιούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας δίνουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ο κανονισμός της Βουλής. Δεν θα κάνουμε τη χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να απεμπολήσουμε κοινοβουλευτικά εργαλεία και να αποδυναμώσουμε την αντιπολιτευτική μας φωνή.