ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ TOY ΠΑΣΟΚ

 KAI ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤHN ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ «ΑΝΤΕΝΝΑ»

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ»

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 

 

Για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς

 Έχω πράγματι  αγωνία  για την επιτυχία του εγχειρήματος και την  ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας μου. Η μεγάλη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών – που ελπίζω να υπάρξει την Κυριακή- θα μας δώσει μια ώθηση.

Αν δεν το αγκαλιάσει ο κόσμος αυτό που κάνουμε, δεν έχει νόημα. Είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαι Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο λόγος που πήρα αυτή την πρωτοβουλία ήταν για να δώσει ο κόσμος με την συμμετοχή του, μια νέα δυναμική που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

 

Για την έξοδο από τα μνημόνια

Σε συνέχεια των τόσων ψεμάτων που έχουμε ακούσει από τον κ. Τσίπρα σήμερα ακούμε ότι θα έχουμε δήθεν καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος το 2018. Υπάρχουν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για επιτροπεία μέχρι το 2060. Έχει υπογράψει δεσμεύσεις για δυσβάστακτα πρωτογενή μέχρι το 2022. Έχει παραχωρήσει το δημόσιο πλούτο για 99 χρόνια, έχει υπογράψει μέτρα για την επόμενη 3ετία λιτότητας. Δεν μπορώ να ακούω τώρα και νέα ψέματα και νέα πολιτική εξαπάτηση ότι τάχα τώρα βγαίνουμε καθαρά από τα μνημόνια. Όσο αλήθεια έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι θα σκίσει τα μνημόνια άλλο τόσο αλήθεια λέει  ότι θα μας βγάλει απ’ αυτά.

 

 

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Καταθέτουμε το σχέδιο Ελλάδα. Μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Και ρωτώ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα του τόπου στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Εμείς έχουμε στο τραπέζι μια πρόταση.

Τους προκαλώ η συζήτηση να γίνει από πριν. Εμείς το σχέδιό μας το έχουμε καταθέσει από τώρα. Κανένας άλλος δεν έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν; Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για να τελειώνουμε με τα ψέματα, με τη δημαγωγία, με το λαϊκισμό. Αρκετά. Τώρα γνωριζόμαστε όλοι. Καμία μάσκα δεν μπορεί να καλύψει το πραγματικό πρόσωπο  του κ. Τσίπρα πια. Καμία. Όλοι ξέρουν ότι είναι ο πιο πειθήνιος στα πιο συντηρητικά κέντρα της Ευρώπης. Παραδόθηκε άνευ όρων. Είπε σε όλα ναι και μας έχει περάσει μια θηλιά στο λαιμό την οποία πάρα πολύ δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε, αλλά πρέπει να τη βγάλουμε. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία της αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης.

 

Για το έργο του  ΠΑΣΟΚ

Το αποτύπωμα τελικά είναι θετικό. Θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό μετά από πολύ σκληρή αυτοκριτική. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στην κοινωνία γιατί δεν το εξηγήσαμε όσο έπρεπε.

Είμαστε αυτοί που φτιάξαμε το κοινωνικό κράτος. Είμαστε αυτοί που στηρίξαμε τη μεσαία τάξη. Είμαστε αυτοί που πετύχαμε την εθνική συνεννόηση και τη συμφιλίωση, διότι δεν υπήρχε και τίποτα δεν ήταν δεδομένο από όλα αυτά και κάναμε και όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα που έχουν αλλάξει την εικόνα της και βάλαμε τη χώρα στην ΟΝΕ στην πρώτη ταχύτητα και σήμερα κινδυνεύει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να βρεθεί η χώρα σε δεύτερες και τρίτες ταχύτητες στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ γονάτισε γιατί πήρε πάνω του όλες τις ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης μιας χρεωκοπίας που προξένησε η Ν.Δ. και η διακυβέρνησης Καραμανλή 2004 – 2009, που εκτροχίασε η οικονομία και έχουν μεγάλη ευθύνη για το ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση και στα μνημόνια.

Στη συνέχεια μάλιστα πρωτοστάτησαν στην αντιμνημονιακή λογική και επικράτησε η αντίληψη ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος με λιγότερα βάρη για τους πολίτες, αντίληψη που αποθέωσε στη συνέχεια  ο ΣΥΡΙΖΑ με ψέματα, δημαγωγία και λαϊκισμό.

 

Για την επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ

Ελπίζω η πίεση που έχουμε ασκήσει όλο αυτό το διάστημα να οδηγήσει σε συλλήψεις και σε αποτέλεσμα. Η αστυνομία προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της. Θα έλεγα ότι μάλλον πρέπει να ενημερώσει και την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιμένουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς εννοούν όταν λένε προβοκάτσια;

Δηλαδή βάλαμε εμείς από το ΠΑΣΟΚ κάποιον να πάρει ένα καλάσνικοφ και να αρχίσει να γαζώνει τον κόσμο στη Χαριλάου Τρικούπη; Γιατί θα τρελαθούμε τελείως πια σε αυτή τη χώρα.

Και το χειρότερο από όλα είναι ι- πέρα από το τι ακριβώς υπονοούν λέγοντας όλες αυτές τις ανοησίες –  ότι όταν λες τέτοια πράγματα σημαίνει ότι δεν θέλεις να δεις το πρόβλημα και εάν δεν θέλεις να δεις το πρόβλημα, δεν θέλεις να το διορθώσεις. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Δεν με ενδιαφέρει πια ο κ. Τόσκας. Είναι βέβαιο, το ξέρει και η ελληνική κοινωνία, ότι είναι ανίκανος. Δεν μπορεί να προστατεύσει το δικαίωμα στην ασφάλεια των πολιτών. Το ερώτημα είναι τι κάνει ο κ. Τσίπρας στον οποίο απευθύνθηκα πριν από περίπου ένα χρόνο.

 

Για τη διαφθορά

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σας υπενθυμίζω ότι έχει απομακρυνθεί από το κόμμα εδώ και 10 χρόνια. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση μαζί μας. Η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τον οδήγησε στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη σήμερα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί το νομικό οπλοστάσιο που όπως σας είπα πριν, για τη διαφθορά και το μαύρο χρήμα το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε για να μπορούν σήμερα να έρχονται όλες αυτές οι υποθέσεις στο φως.

Κακώς έγιναν όλα αυτά. Κάκιστα. Εγώ αυτή τη σημαία σηκώνω στην πολιτική του ήθους, γιατί όσο απομακρύνεται η ηθική από την  πολιτική, απομακρύνονται και οι άνθρωποι. Θα είμαι αμείλικτη απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα.

Αλλά εμείς κάναμε αυτοκριτική. Φτάσαμε στο αυτομαστίγωμα. Απομακρύναμε όλους όσους έχουν προκαλέσει με τη στάση τους. Αν αυτό το έκαναν και όλα τα άλλα κόμματα, σήμερα η πολιτική θα είχε κερδίσει την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες και θα είχε κερδίσει τη χαμένη της εμπιστοσύνη.