Σε Άρθρα – Απόψεις

ΑΡΘΡΟ 
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΟΝ «AIRETO»

Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής για ισχυρούς Δήμους και Περιφέρειες

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 26ης Μαΐου αποτελούν καθοριστικό σταθμό για την καθημερινή ζωή μας. Κάθε πολίτης έχει τη δύναμη να αποφασίσει για το μέλλον της πόλης του, τις αρχές με τις οποίες θα διοικείται, τις αξίες που θα υπηρετεί, τη στήριξη των πιο αδύναμων και τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Χώρας, με αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Στις Περιφέρειες και στους Δήμους δεν υπάρχει χώρος για φασίστες. Είναι προπύργια Δημοκρατίας. Η προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα, με ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ξεκινά από κάθε περιφέρεια της χώρας.

Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στο θεσμό της τοπικής δημοκρατίας και το έχουμε αποδείξει. Όλες οι ιστορικές Μεταρρυθμίσεις στην Τ.Α., αλλά και στο Κράτος γενικότερα, σχεδιάστηκαν, θεσπίστηκαν και προχώρησαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μεταρρυθμίσεις αναρίθμητες που τολμήσαμε και προωθήσαμε, κόντρα στις σφοδρότατες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών. Οι μεγάλες τομές που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 80 έδωσαν υπόσταση στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση, ουσία και περιεχόμενο και αποτέλεσαν τη βάση για τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη, τις 13 αιρετές Περιφέρειες (που πλέον απέκτησαν όψιμους υποστηρικτές…), Τολμηρές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε μαζί με τους Αιρετούς της Τ.Α.

Εμείς δεν θυμόμαστε τους ΟΤΑ μόνο στις εκλογές. Σεβόμαστε τους αιρετούς και τη δημοκρατική νομιμοποίηση τους, Δεν αποδομούμε αρμοδιότητες υπέρ ενός νέο-συγκεντρωτικού μοντέλου. Δεν θεσπίζουμε διαρκώς απαλλαγές παραχωρησιούχων από δημοτικά τέλη ερήμην της Τ.Α. Είχαμε πάντα ανοιχτό διάλογο με τα θεσμικά όργανά τους. Με άλλα λόγια, εμείς δεν επιχειρούμε να ελέγξουμε ή να “εξοντώσουμε” ό,τι δεν μπορούμε πολιτικά να υποτάξουμε, όπως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Είναι γνωστό ότι η καρδιά του πολιτικού μας χώρου διαχρονικά χτυπά σε αυτοδιοικητικό παλμό και, ταυτοχρόνως, το DNAτης Τ.Α. έχει ανεξίτηλα σφραγιστεί από την Παράταξή μας.

Οι ισχυρές καταβολές , που έρχονται από το χθες, αποτελούν την πυξίδα των σημερινών επιλογών μας για το αύριο, τόσο επιλογών σε προγράμματα όσο και σε πρόσωπα. Ισχύει και εδώ αυτό που λέω πάντα, ότι τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας.

Στο Κίνημα Αλλαγής επεξεργαστήκαμε το Σχέδιο Ελλάδα, το τεκμηριωμένο πρόγραμμά μας για την έξοδο από την κρίση. Εκεί πρωταγωνιστεί η Τ.Α. με προτάσεις συγκεκριμένες, σύγχρονες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Θέσεις ανατρεπτικές (μέρος των οποίων καταθέσαμε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση) ώστε να καταστεί επιτέλους η αυτοτέλεια των ΟΤΑ, από ευχολόγιο, πραγματικότητα. Ιδέες που επεξεργαστήκαμε και διαμορφώσαμε μαζί με τους Αιρετούς, αξιοποιώντας τις πολύτιμες εμπειρίες , τις γνώσεις τους και τις απόψεις τους.

Γι’ αυτό στηρίζουμε τον αγώνα που κάνουν τα πολυπληθή αυτοδιοικητικά στελέχη της Παράταξής μας, που έχουν τη βούληση και την αξιοσύνη ναυπηρετήσουν τον τόπο τους και να αγωνιστούν, στη βάση των προγραμματικών κατευθύνσεων και αξιών που από κοινού πρεσβεύουμε.

Iσχυρή Αυτοδιοίκηση, με κυβερνησιμότητα και επούλωση των θεσμικών “πληγών” του ΣΥΡΙΖΑ

Οι επικείμενες εκλογές είναι οι πρώτες – και, είμαστε σίγουροι, οι τελευταίες – με το θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη». Καταψηφίσαμε και από την πρώτη στιγμή τεκμηριώσαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην εκλογική ήττα, κατασκεύασε ένα suigeneris εκλογικό συνονθύλευμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισχνών μειοψηφιών, δηλαδή του εαυτού του. Επιχειρεί να καταστήσει τους ηττημένους της κάλπης, εκβιαστικούς διαμορφωτές της ζωής των πόλεων. Να αποδυναμώσει τους Αιρετούς, θέτοντας την υλοποίηση των Προγραμμάτων που ο λαός θα επιλέξει, υπό την αίρεση των πάσης προέλευσης (πολιτικής ή άλλης…) ορέξεων και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων. Να ξυπνήσει διχαστικές μνήμες του παρελθόντος, με την επαναφορά της παλιάς Κοινότητας, τη στιγμή που, αντιθέτως, η Χώρα έχει ανάγκη από συνένωση υγιών δυνάμεων στην κοινή προσπάθεια.

Ο νόμος «εκλογομαγειρείο» πρέπει να καταργηθεί. Έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι θα κάνω ό,τι θεσμικά περνάει από το χέρι μου. Το νέο πλαίσιο που άμεσα θα τον διαδεχθεί, οφείλει – σε συνεργασία με τους φορείς της Τ.Α. – να εξασφαλίζει μαζί με την δημοκρατική εκπροσώπηση όλα τα αναγκαία θεσμικά αντίβαρα για να μπορούν να κυβερνηθούν οι Δήμοι με αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών.

Πριν την κατάργησή του μεσολαβούν οι εκλογές. Είναι ο λαός, ο κάθε πολίτης που με την ψήφο του, έχει την καθοριστική δύναμη να αποτρέψει, στο μέγιστο δυνατό, τα κλεισθένεια «τεχνάσματα», δίνοντας από την Α’ Κυριακή ισχυρές και σταθερές πλειοψηφίες άνω του 50%. Η μείωση των κινδύνων από τις πληγές της περιπέτειας του «Κλεισθένη», προϋποθέτει –σε αυτές τις εκλογές περισσότερο από ποτέ- Αιρετούς με βαθιά γνώση, ικανότητα και ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, για να μειώσουν τις παρενέργειές του και να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επόμενη μέρα.

Στείλε Μήνυμα Αλλαγής για ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

Η 26ηΜαίου αποτελεί ευκαιρία να ορθώσουμε ένα αποφασιστικό «όχι» απέναντι στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, ένα ηχηρό «ναι» στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το διακύβευμα δεν περιορίζεται στην κάλπη των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά αντιστοίχως στις τρεις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει πως βρίσκεται αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού. Και αυτή την αρχή υπηρετούν τα στελέχη μας σε όλη τη χώρα. Στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει χώρος για φασίστες. Στο «κυνήγι του σταυρού» δεν δικαιολογούνται …φωτογραφήσεις με υμνητές των ναζιστών. Στην επιδίωξη πλειοψηφιών είναι απαράδεκτα  “δεκανίκια” με ακροδεξιούς  κατά το πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  Δεν χωρούν διακρίσεις στο δίχτυ προστασίας των ΟΤΑ που οφείλει να αγκαλιάζει κάθε ανθρώπινη ψυχή στις πόλεις μας.

Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής – Η έκπληξη στις κάλπες του 2019

Στο Κίνημα Αλλαγής τολμάμε και κοιτάμε με ειλικρίνεια στα μάτια κάθε πολίτη. Με τη γνώση και τις εμπειρίες των μεταρρυθμίσεων του χθες, με το προγραμματικό μας σχέδιο και την αποφασιστικότητα μας είμαστε έτοιμοι για την επανάσταση στο κράτος αύριο, για ακόμα πιο ισχυρούς ΟΤΑ.

Πιστεύουμε ότι οι πολίτες – μακριά από τις σειρήνες του διχασμού, του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού, των προεκλογικών παραμυθιών– θα εμπιστευτούν το Κίνημα Αλλαγής ως τη θετική επιλογή σε όλες τις κάλπες του 2019. Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών. Μαζί μπορούμε να βάλουμε επιτέλους τέλος στις περιπέτειες και τα αδιέξοδα. Μπορούμε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.